L'amor esponsal

 


DIUMENGE 27 DURANT L’ANY 

(Marc 10, 2-16)

 “Jesús digué: Al principi, Déu creà l’home i la dona. Per això deixa el pare i la mare, per unir-se a la seva esposa i ells dos formen una sola família. Allò que Déu ha unit,
l’home no ho pot separar”.

 

Jo dono gràcies a Déu pel model de família que he viscut a casa meva: pare, mare, fills, avis. Allà hi vaig aprendre a veure la diferent manera de ser i de sentir un home i una dona, i la gent més gran i la gent més jove.  Malgrat les dificultats que de tant en tant es presentaven i potser creaven un cert mal humor, després amb bona voluntat les coses tornaven al seu lloc. El pare i mare eren unes persones de sensibilitat diferent, però ambdós amb igual dignitat. A casa meva hi havia una sola caixa, una economia en comú. 

Però una cosa tan natural com em sembla aquest model de família, sé que molts no el coneixen. Massa famílies sofreixen trencaments. A més, hi ha llocs en el món on encara és admesa la poligàmia, és a dir, que un home pugui tenir més d’una dona; i altres pretenen que sigui matrimoni la unió de dues dones o de dos homes; i altres s’aventuren a ser família monoparental, és a dir, un home o dona sense parella que tenen fills naturals o adoptius. Repeteixo: Jo dono gràcies a Déu pel model de família que he viscut... 

A vegades, en l’homilia de casament parlo de l’ànim o esperit amb què han de viure els esposos. Pot semblar poètic o místic, però m’agrada presentar com a providencial el fet d’haver-se trobat els dos, com si fos Déu mateix qui els hagués regalat la seva parella. En el llibre del Gènesi, després que Adam cerqués un igual amb qui compartir tota la vida i sentiments trobem aquesta exclamació: “Aquesta sí que és os dels meus ossos i carn de la meva carn. Després Déu els beneí dient-los: Sigueu fecunds i multipliqueu-vos... I afegeixo: Estimant-vos de veritat l’un a l’altre i als fills, esteu manifestant el vostre amor a Déu, que us vol així, units i feliços. 

Germans: Ja sé que una cosa és l’ideal i una altra és la realitat. Fins i tot en la història del poble israelita hi trobem gent bona (Patriarques i reis) que tenien més d’una dona. I el mateix legislador Moisès va acceptar que es poguessin divorciar en certes circumstàncies. Jesucrist prou s’adonava de les dificultats que viuen algunes parelles i famílies. ¿Què aconsellaria ara davant de situacions concretes de violències i trencaments familiars irreversibles? No ho sabem. Però sabem que va comentar que Moisès va permetre el divorci “per la duresa del vostre cor”. I aquesta duresa continua existint, i potser augmentada.. Actualment hi ha com una campanya per difuminar la institució familiar. És una llàstima!

 

Oració:

 

Gràcies, Senyor, perquè has volgut viure en una família

composta de pare i mare.

Gràcies perquè ens ha arribat fins a nosaltres

aquest model de família que dona estabilitat a la societat.

Et preguem per aquells que no han tingut la sort

de viure en una família ben integrada.

Ajuda’ls, Senyor!

Dona’ls oportunitats perquè puguin trobar la felicitat de l’amor.

Amén. Així sigui!


Enllaços musicals


Kairoi - Càntic de les criatures

Música per ambientar la festa de sant Francesc d’Assís:

Alabado seas, mi Señor

Padre Domenico - Cantico delle Creature

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Sentir-nos fills de Déu

Més que idees

La paciència de Jesús