Formar la consciència

 


DIUMENGE CINQUÈ DE PASQUA

(Joan 15, 1-8)

 “Jesús digué: Vosaltres ja sou nets gràcies al missatge que us he anunciat. Estigueu en mi i jo en vosaltres. Jo sóc el cep i vosaltres les sarments. Qui està en mi i jo en ell dona molt de fruit ”. 

Fem ressonar les paraules que hem llegit de la carta de sant Joan: “Si la consciència no ens acusa, podem acostar-nos a Déu amb tota confiança; obtindrem allò que demanem a Déu perquè complim allò que ens mana i fem allò que li agrada... Si complim els seus manaments, ell està en nosaltres i nosaltres en ell”. 

¿I què és la consciència? És la veu del cor que ens convida a estimar i a fer el bé i a evitar el mal. Segons la nostra tradició cristiana, és Déu mateix qui grava en el cor aquest sentit de moralitat. Però també és veritat que la consciència necessita ser orientada per uns educadors, especialment els propis pares. I, segons l’educació que un hagi rebut, la persona tindrà més o menys clars els principis de moralitat. Fins i tot es pot donar el cas que la consciencia erri (s’equivoqui) per ignorància invencible. Tanmateix en tots els casos un ha d’obrar lliurement seguint els dictats de la pròpia consciència. La consciència és el nucli més secret del cor, és el sagrari de la persona, allà on ella es troba cara a cara amb Déu, que és la Veritat i és l’Amor. (vg. Gaudium et Spes, n. 16). 

La consciencia ha d’estar ben formada. La consciència del cristià ha d’emmirallar-se contínuament en l’evangeli. El cristià ha d’anar modelant la pròpia consciència i la pròpia vida a la imatge de Jesucrist. És el que jo interpreto que diu Jesús amb la comparació del cep i les sarment, que trobàvem en l’evangeli d’avui: “Jo sóc el cep vertader, i el meu Pare és el vinyater. La sarment que no dona fruit en mi, el Pare la talla, i la que dona fruit, la poda i la neteja perquè encara en doni més. Vosaltres ja sou nets gràcies a la paraula que us he anunciat. Estigueu en mi i jo en vosaltres. Així com la sarment, si no està en el cep, no pot donar fruit, tampoc vosaltres no podeu donar fruit si no esteu en mi. Jo sóc el cep, i vosaltres, les sarments. Qui està en mi i jo en ell dona molt de fruit, perquè sense mi no podríeu fer res”. 

Germans: Per a la formació de la consciència és molt important tot el que els infants i adolescents reben a casa i a l’escola. Tant de bo rebessin sempre bons consells i bons exemples! També la gent gran, que hem d’anar madurant els criteris d’actuació, hem de saber escollir els mitjans idonis, sigui en llibres o en espectacles o a través d’internet i, sobretot hem de saber triar uns amics de confiança. Quantes necieses o ximpleries corren per les xarxes de comunicació. A més, com en són, d’importants, els moments de silenci i pregària per a anar integrant i consolidant els valors a la nostra consciència...

 

Oració:

Oh Déu i Pare:

Il·lumineu el cor de tots amb la llum de l’evangeli. Que el vostre missatge arribi a tothom, sobretot a través de l’exemplaritat de vida dels vostres fidels cristians.

Senyor, Jesucrist!

Tu ets el cep i nosaltres les sarments. Fes que no es separem mai de Tu; altrament ens assecaríem com les sarments tallades. Que, units a Tu, donem molt de fruit. I que aquesta Eucaristia ens ajudi a unir-los més a Tu i alimentar-nos del teu amor.

Amén. Així sigui!


Enllaços musicals

The strife is over - Vulpius

Al·leluia! Ha començat el cant de triomf. Els poders de la mort han fet de les seves, però Crist els ha dispersat. Glòria a Crist Ressuscitat! Barrades les portes de l’Abisme, cantem himnes de triomf: Al·leluia!

Al·leluia de Cohen - Andrea Bocelli

Una curiositat musical

Somni (sardana) - Polifònica de Puig-Reig

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA VISITA INESPERADA

Alegreu-vos!

La cara amable de la fe