La família de Natzaret

 



LA SAGRADA FAMÍLIA 

(Lluc 2, 41-52)

 “Fill, ¿per què t’has portat així amb nosaltres? El teu pare i jo et buscàvem amb ànsia. Ell els digué: ¿Per què em buscàveu? ¿No sabíeu que jo només podia ser a casa del meu Pare?”.

 

Aquest evangeli, llegit en la festa de la Sagrada Família, ens porta a fer un comentari explicant els costums de les famílies israelites del temps de Jesús. 

En aquella època a Palestina els nois arribaven a la majoria d’edat als 13 anys (o havent complert els 12); era quan s’adquirien els drets i els deures de les persones grans. Religiosament, entre altres deures hi havia el de fer cada any almenys una peregrinació a Jerusalem, que distava de Natzaret uns 150 kms. Se solia fer en caravana i normalment viatjaven separats homes i dones, però al vespre es reunien per famílies. Segons l’evangeli que hem llegit, aquella vegada Jesús també hi anava. Però al vespre del primer dia del retorn no va aparèixer en el grup familiar. Ningú no se n’havia adonat, perquè a la seva edat podia anar o amb els homes o amb les dones o amb un grup d’amics. Lògicament, els pares es van esverar. I l’endemà van desfer el camí recorregut. I al tercer dia d’absència el trobaren al temple, discutint amb els mestres de la llei. El diàleg entre mare i fill és sorprenent: ¿Per què em cercàveu? Jo només podia estar a casa del meu Pare... Maria i Josep no ho acabaren d’entendre... Però potser ho endevinaren... El cas és que Jesús tornà amb ells a casa i els fou obedient. Es feia gran i avançava en enteniment i es guanyava el favor de Déu i dels homes, diu el text. 

L’evangelista Lluc, posant la frase “jo només podria estar a casa del meu Pare”, sembla insinuar que el Jesús adolescent ja tenia una certa consciència que en la seva vida li tocaria una missió especial. Tanmateix, fins als 30 anys no es manifestaria al poble com enviat de DéuPare en tant que Messies-Salvador. I això m’impressiona: pensar que dels 12 als 30 anys Jesús fes vida al poble de Natzaret com un jove de tants, guanyant-se el pa amb la suor del seu front, vivint subjecte als pares. 

Germans: Aquest evangeli ens fa valorar més la persona de Maria i de Josep, que van saber estar-se al seu lloc de pares, amb una actitud de fe i confiança i respecte, acceptant els designis que Déu pogués tenir sobre Jesús. En Josep i Maria tots els bons pares responsables poden aprendre una cosa molt important: que els fills són més de Déu que d’ells mateixos, i que han d’estar molt atents a no interposar-se als designis que Déu pugui tenir sobre els fills i sobre ells mateixos, els pares...


Oració:

 

Senyor! Jesucrist!

Tu vas voler experimentar la condició humana

vivint en una família d’humils treballadors.

Fes que totes les famílies sàpiguen adonar-se del seu valor

per a les persones que la formen, sobretot per als fills.

Fes també que totes les famílies cristianes

sàpiguen convertir la seva casa en una petita església o casa de Déu.

Amén. Així sigui!

                                  

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Sentir-nos fills de Déu

Més que idees

La paciència de Jesús