Estimar Déu i els altres
DIUMENGE 31 DURANT L’ANY
(Marc
12, 28b-34)
Estima els altres com a tu mateix. No
hi ha cap altre manament més gran que aquest”.
Jesucrist era de raça i cultura jueves. La seva família practicava la religió jueva, encara que és possible que a Natzaret, en un poble de pagès del nord de Palestina, la gent senzilla no es fixessin en certes minúcies com ho feien alguns fariseus de Jerusalem. En una ocasió Jesús va exclamar: Ai de vosaltres, mestres de la Llei i fariseus hipòcrites, que pagueu el delme de la menta, del fonoll i del comí, però heu abandonat les coses fonamentals de la Llei, com són la justícia, l’amor i la lleialtat... Guies cecs, que coleu un mosquit i us empasseu un camell... (Mateu 23, 23s).
L’evangeli d’avui ens presenta un mestre de la Llei cara a cara amb Jesús. Li fa aquesta pregunta: ¿Quin és el primer de tots els manaments? Per resposta, Jesús només ha de mencionar el text que els creients recitaven diàriament (el que avui llegíem del llibre del Deuteronomi): Escolta, Israel, el Senyor és el nostre Déu, el Senyor és l’únic. Estima el Senyor, el teu Déu, amb tot el cor, amb tota l’ànima, amb tot el pensament i amb totes les forces. A continuació Jesús va fer una aportació important. Digué: El segon manament és semblant al primer: Estima el proïsme com a tu mateix. I, preguntat sobre qui és el proïsme que hem d’estimar, va explicar la paràbola del Bon Samarità. Per tant, el proïsme no són solament els connacionals sinó també els rivals (com per als samaritans ho eren els jueus). Així Jesús es mostrava certament complidor de la Llei mosaica, però portant-la a plenitud, omplint-la d’un nou esperit. Un cas repetit de discordança entre Jesús i els fariseus era sobre el descans del Sàbat. Per a Jesús, fer el bé en dia de festa no anava en contra de l’esperit de la Llei. Per això a vegades guaria en Sàbat.
Els cristians tenim les arrels religioses en el poble jueu. A vegades diem que l’Església és el nou Poble de Déu, que ha pres el relleu del poble israelita de l’Antic Testament. Però dir això, pot ésser que els creients jueus actuals s’ho prenguin malament, ja que continuen sentint-se ells el Poble elegit per Déu, del qual ha de sorgir-ne el Messies alliberador. Precisament, en aquest sentit, fa uns mesos es va donar un malentès per una catequesi que el Papa Francesc va fer en una audiència general. El Papa, comentant un text de la carta de sant Pau als Gàlates, va venir a dir que en Crist s’ha superat la Llei mosaica. Aquestes paraules van molestar el Gran Rabí d’Israel, que va demanar explicacions. Ell havia entès que el Papa considera obsoleta la pràctica religiosa jueva. Però, això, el Papa no ho va dir. De fet, nosaltres, els cristians, continuem tenint per vàlids els “deu Manaments” donats per Déu a Moisès a la muntanya del Sinaí. Però, certament, el que salva i dona vida no és l’observança externa de la Llei, sinó l’amor amb què un la compleix, i en Jesucrist hem entès amb quin esperit hem de complir la Voluntat de Déu. Sortosament, aquest incident es va aclarir i superar.
Germans:
Procurem ser sempre molt honestos amb nosaltres mateixos i molt sincers envers
Déu. Hem de complir sempre fidelment la seva santa voluntat amb molt d’amor.
Oració:
Esperit Sant!
Il·lumina el nostre cor
per poder discernir en cada situació el camí a
seguir.
I dona’ns sinceritat i coratge per seguir-lo. Amén.
Així sigui!
Enllaços musicals
Pregant pels nostres estimats difunts:
Pie Jesu - Maurice DurufléPiadosíssim Senyor Jesucrist,
dóna’ls el repòs etern.
Que
la llum eterna els il·lumini, Senyor,
perquè Vós sou bo.
Doneu-los, Senyor, el repòs etern.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada